ХРАМ РІЗДВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ с. СМОРДВА

У 1787 році в селі Смордва, на пагорбі неподалік ставків, було збудовано храм Різдва Пресвятої Богородиці. Цікаво, що зводився він швидше за все як костел, про що явно говорить його об’ємна побудова, з вираженою поздовжньою віссю, трикутним фронтом і двома невеликими куполами. Три дерев’яні бані на коньку даху надають храму «православного вигляду».

Храм зводився на кошти прихожан при сприянні поміщиків братів-поляків, які проживали в селі Йосипа і Аполона Ледухівських.

Церква кам’яна. Дзвіницю, а також муровану огорожу зроблено у 1842 році. Поблизу храму ще й досі стоїть кам’яний хрест і простежується древній фундамент. За переказами, тут колись стояла дерев’яна церква, яку під час набігу спалили татари.

Найвірогіднішим архітектором храму був професор Шиллер із Варшави.

Наразі у храмі практично не залишилося давній атрибутів, які символізували б той час, коли він зводився. Одні втратили свою цінність за давністю, інші – розікрали.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці пережив чимало бід. У часи атеїстичного розквіту тут намагалися зробити сільський музей. Ще одне випробування випало у 1944 році. Тричі радянські військові стріляли по церкві, щоб знищити ворожого снайпера. Але снаряд минав купол будівлі. І коли, врешті, влучили, ніхто не міг повірити своїм очам: церква стояла неушкоджена, снаряд пробив купол, але не вибухнув.

Вже 229 років храм являється осередком духовності православних смордівчан.

Настоятель храму прот. Анатолій Синиця.

Переглядів: 77

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *