Звернення Високопреосвященнішого митрополита Варфоломія

Всечесні Отці, дорогі брати і сестри!

Підходить до свого завершення 2018 рік. Ми вірні чада Церкви Христової, вже готуємося у мирі і Божому благословенні зустріти 2019 рік, достойно прославити молитвами і колядками народженого у Віфлеємській печері Сина Божого. З вірою в серці покладаємо надію, що Господь у прийдешній рік буде щедрим і благим до нас, наділить нас Своєю ласкою. Для цього ми будемо посилювати свої молитви у наших храмах за мир і благополуччя нашої Української Православної Церкви, нашої земної Батьківщини – України.

З початку свого існування і до сьогодні Православна Церква успішно виконує свою священну місію, закликає усіх вірних до спасіння, любові, духовного вдосконалення в молитовних подвигах. Вона є тілом Христа, ціль якого спасіння людини.

«Без Церкви нема спасіння» – говорив святитель Кіпріан Карфагенський.

В різні часи знаходились ті, які порушували мир у Церкві, піднімали гоніння на священників, мирян, намагалися знищити і всіляко принизити. Але під час гонінь вона ставала тільки сильнішою, росла і зміцнювалася. Лише минуле століття приводить нам в пам’ять Святі імена багатьох тисяч наших співвітчизників, які за тверде стояння у Православній вірі і свої переконання мужньо прийняли мученицьку кончину від рук безбожної радянської влади. Причислені нашою Церквою до лику святих новомучеників і сповідників, вони своїми подвигами сьогодні в непростий для нас час закликають: «Пильнуйте, стійте у вірі, будьте мужні, тверді»(1Кор.16,3).

Ми повинні памятати, що Милосердний Господь навіть у важкі часи для життя Своєї Церкви, ніколи не полишав Її, завжди посилав видимі знаки Своєї присутності. «Я перебуватиму з вами завжди, аж до кінця віку!»(Мф.28,20)

Дорогі отці, брати і сестри! Церква наша сьогодні переживає непрості часи свого життя. На власні очі ми бачимо як неправда хоче побороти правду. З часу початку війни на сході України, почався систематичний тиск на Церкву за допомогою неправдивої пропаганди. Вона ширилась через засоби масової інформації. Все це призвело до протистоянь біля наших храмів. Наші намагання достукатись до владних структур з проханням захистити права віруючих наших релігійних громад не мали успіху. Завдяки молитві і твердому стоянні у Православній вірі наших священників, простих людей, нам вдалося зберегти духовне життя у тих релігійних громадах, де були захоплені храми розкольниками. Силами віруючих людей у таких селах будуються нові Храми, деякі з них Нами вже освячені. По особливому хочеться духовно підтримати і відзначити подвиг прихожан Успенського храму с.Птича, Дубенського району. Вже чотири роки вони в судових інстанціях відстоюють право увійти у свій храм, який закритий. Вдень і в ночі перебуваючи біля храму з молитвою вірять, що Правда Божа переможе.

Я вдячний сьогодні Богу, що духовенство і віруючі нашої Рівненської єпархії непохитно стоять в Православній вірі. Під час, шаленого тиску, неправди, протистоянь, наші пастирі, вболівають за душі своїх прихожан, і являються взірцем для них.

Сьогодні ми стоїмо перед новими викликами. З метою певного тиску і залякування співробітники СБУ викликають наших владик і священників на допити. Все частіше від можновладців лунають думки про заборону нашої Української Православної Церкви. Верховною радою України 20 грудня вже прийнятий антиконституційний закон 5309, який буде зобов’язувати нашу Церкву змінити свою назву. У зв’язку з проведенням у м.Києві 15 грудня так званого об’єднавчого собору, по місцях вже створюються штучно релігійні конфлікти, які мають на меті силою загнати у нову релігійно-політичну організацію ПЦУ. Знову через телеекрани, газети, радіо, мережу інтернет, йде пропаганда з метою збурити людей, посіяти недовіру і сумнів.

Дорогі отці, брати і сестри! У відповідальний час для нашої Православной Церкви закликаю Вас триматися нашої Православної віри, захищати її інтереси, бути мужніми. Памятайте слова нашого Спасителя: «Побудую Я Церкву Мою, і сили адові не переможуть ЇЇ» (Мф.16,18).

По мірі можливості захищаймо не тільки віру, але й наші Храми. Любіть і прощайте один одному.

Вірю, що Серцеведець Господь бачучи плоди нашої віри, буде невидимо допомагати нам, а після випробовувань подасть нам велику радість і втіху.

Благодать Господа нашого Іісуса Христа нехай перебуває з усіма Вами. Амінь.

Смиренний Варфоломій,

З ласки Божої Митрополит Рівненський і Острозький

м.Рівне

31 грудня 2018р.

Переглядів: 28

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *