ПАЛОМНИЦТВО ДО СВЯТИХ МІСЦЬ

Щороку безліч віруючих вирушають у паломницькі поїздки до святих місць. Так і ми, парафіяни  Свято-Миколаївських  храмів сіл Загатинці та Підлозці у супроводі настоятеля протоієрея Ростислава Голубовського, намагаємось відвідувати святині православного світу. З нетерпінням чекали поїздки і цього року. По Божій милості, 28 липня, була можливість поїхати до таких святинь, як: Почаївська Лавра (м. Почаїв), Богоявленський Кременецький  жіночий монастир (м. Кременець), Джерело святої Анни (с. Онишківці),  Іверський жіночий монастир (с. Голуби, Дубенський р-н). 13 серпня –  Жіночий монастир на честь ікони Божої Матері  «Живоносне джерело» (с. Завалійки, Хмельницька обл.).

Приїхавши до Почаєва, у воріт  нас зустріла ікона Пресвятої Богородиці у вогняному стовпі. В Успенському храмі помолилися та приклонилися до святинь: Чудотворної Ікони Божої Матері, відбитку стопи Божої Матері, попили і взяли із собою благодатну воду, яка зцілює від душевних і тілесних недуг. Далі ми пішли у печерний храм до нетлінних мощей Преподобних Іова та Амфілохія Почаївських. Були присутні на Архієрейській  Літургії, яку очолив намісник Лаври митрополит Володимир. Богослужіння закінчилося хресним ходом.

Купили Просфору та Святу воду, свічки, духовну літературу тощо. Враження на цьому не закінчилися… Нас чекав Скит Почаївський, де ми також приклалися до святинь, набрали святої води і попрямували на монастирське кладовище,  де отець Ростислав помазав нас св. маслом із лампад на могилах о. Амфілохія, о. Ахіли, о. Димитрія . Не могли не минути могилки убієнного батюшки Петра  в с. Залізці, де люди зцілюються від душевних та тілесних недуг. Там ми зустріли паломницю з м. Рівного, яка нам розповіла про прекрасний монастир в с. Завалійки на Хмельниччині…

Цього ж дня паломники купалися в цілющому джерелі Святої Праведної Анни та відвідали Богоявленський Кременецький  жіночий монастир. Намилувалися чудовими квітами, інтер’єром клумб, напилися  монастирського квасу і попрямували далі… Нас зустрів Іверський жіночий монастир де ми приклонилися до святинь. На дворі сутеніло… Із вуст декого можна було почути фразу «Господи помилуй нас!»

Ми всі були втомлені, але це приємна втома. Чудові враження! Відпочинок для душі. Відвідали безліч святинь, отримали багато Божої благодаті, зміцнилися у вірі.

По дорозі до дому  ми вже планували іншу паломницьку поїздку.

Незадовго, 13 серпня, ми вирушили паломницькою поїздкою до с. Завалійки, Хмельницької обл. де знаходиться жіночий монастир Ікони Пресвятої Богородиці «Живоносне джерело».  Сюди їдуть люди з усієї України, щоб пірнути у цілюще джерело із прозорою крижаною водою та помолитися до Божої Матері.

Ми зайшли в тихе, благодатне місце території монастиря. Були присутні на Літургії. Нашого священника, отця Роститслава, запросили взяти участь у богослужінні. Після завершення літургії нас запросили на трапезу. За яку ми дуже вдячні.

Після трапези нас чекала послушниця-екскурсовод і краєзнавець Алла Петрівна Островна. З її розповіді ми дізналися багато цікавого і вражаючого з історії монастиря. Відвідали музей монастиря в якому зберігається багато чудодійних  святинь.

Цікавою стала зустріч із ігуменею Іоасафою, котра провела з нами бесіду  протягом двох годин. По закінченні  Матушка благословила кожного і  помазала св. маслом. Далі  послушниця Алла відвела нас до купальні чудодійних джерел, а їх там аж 15. «Біля джерела постійно відбуваються зцілення від різноманітних хвороб. Ми вже звикли до цього, сприймаємо їх як закономірність, а не випадковість, і навіть не запам’ятовуємо усі випадки. У нас є великий зошит, куди люди записують свої історії, – розповідає послушниця. – Це хвороби ніг, хребта, безпліддя. Багато людей, яким лікарі пророкували жити лічені місяці, живуть досі».

  З «золотої» криниці попили води і ми. Прочитали акафіст до Пресвятої Богородиці «Живоносне джерело». Після чого покупалися в купальні, подякували Аллі Петрівні та ігумені Іоасафі за теплу зустріч,  цікаво проведений час і відправилися до дому. Серця людей переповнювалися благодатними враженнями. На зворотньому шляху ми не минули Богоявленський Кременецький  жіночий монастир, а також відвідали Іверський жіночий монастир, с. Голуби, де були присутні на винесенні Животворящого Хреста. Після Богослужіння ми приклонилися до святинь. Монахиня Паісія, яка завжди нас радо зустрічає, пригостила ароматним чаєм.

Ми вдячні нашому настоятелю о. Ростиславу за організацію, за мудрі поради, за його благословіння. Спаси Вас Господи!

Вдячні паломники Тетяна і Марія.

Переглядів: 63

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *