ПРЕСТОЛЬНИЙ ПРАЗНИК СВЯТО-ІОАННО-БОГОСЛОВСЬКОГО ХРАМУ смт. ДЕМИДІВКА

Щороку прихожани Свято-Іоанно-Богословського храму смт. Демидівка з душевним трепетом та духовною радістю чекають 9-го жовтня – свого престольного празника. Це очікування завжди пов’язане з різними клопотами по благоустрою храму, підготовкою до святкового богослужіння та трапези для гостей. Проте цьогоріч ця підготовка була значно відповідальнішою, адже на святкування «другої Пасхи» прихожани очікували свого архіпастиря – Високопреосвященнішого Варфоломія, митрополита Рівненського та Острозького.

Розпочалися святкові заходи ще з вечора 8-го жовтня служінням всенічного бдіння з літією та полієлеєм на честь святого апостола Іоанна Богослова. У богослужінні взяли участь поважні гості – духовенство з далекого Туркменістану на чолі з благочинним Ашгабатського округу прот. Іоанном Копачом. Всі присутні прихожани мали можливість приступити до таїнства Сповіді, та були помазані святим єлеєм під час полієлею.

Ранок наступного дня почав збирати до храму велику кількість людей на святкову Божественну Літургію. Це були не лише місцеві прихожани, а й гості-учасники літнього хресного ходу до Почаєва, родичі місцевих жителів, учасники районних молодіжних форумів. Загалом до храму зібралася велика кількість людей, котрі бажали на чолі зі своїм владикою піднести щирі молитви до апостола Іоанна Богослова.

О 8:00 на паперті храму відслужили водосвятний молебень з особливими проханнями до святого апостола і всі присутні мали можливість набрати свяченої води.

О 9:00 год. до храму прибув найочікуваніший гість – Митрополит Варфоломій. Зі щирими привітаннями свого владику зустріли діти-прихожани, вручивши йому святковий коровай та квіти. Далі слово привітання від настоятеля, благословення духовенства та святкове облачення на кафедрі посеред храму. Багато присутніх вперше брали участь у богослужінні архієрейським чином, тому з особливою цікавістю спостерігали за діями іподияконів.

Далі – Божественна Літургія, яку очолив владика у співслужінні благочинного Млинівського та Демидівського благочиння прот. Андрія Іванейка, благочинного Ашгабатського округу прот. Іоанна Копача та гостей у священному сані. Особливі прохання підносилися за збереження Церкви Христової, за мир в Українській державі, за любов між людьми. Прикрасою служби, звичайно, став місцевий хор, котрий злагоджено виконував усі піснеспіви.

На запричасному зі словом проповіді до присутніх звернувся о. Іоанн Копач, закликавши всіх до стяжання тієї любові, до якої спонукав своїх учнів апостол Іоанн Богослов.

Причащав присутніх дітей та дорослих прот. Андрій Іванейко.

Після завершення Божественної Літургії відбувся святковий хресний хід навколо храму з прочитанням Євангелія та окропленням усіх вірних свяченою водою. Також, вже традиційно, після прочитання 3-го Євангелія владика з духовенством відслужив літію над могилою попереднього настоятеля храму прот. Петра Копача.

На завершення митрополит Варфоломій привітав усіх прихожан храму з їх престольним празником та побажав, щоб усі змогли зберегти православну віру у своїх серцях, та, стяжавши християнську любов, наслідували життя вічне.

Також владика вручив церковні нагороди. До престольного свята за особливі заслуги та з нагоди 40-ка річчя орденом Української Православної Церкви «Святого Георгія Побідоносця» нагороджено прот. Іоанна Копача; до престольного свята та з нагоди 45-річчя медаллю «За осообливі заслуги» перед Церквою нагороджено Олександра Копача; грамоти від Митрополита Варфоломія отримали: матушка Надія Копач, регент хору Лариса Ткачук, церковний староста Анатолій Бусь, касир Євгенія Горбачук, та Оксана Копач.

Наостанок настоятель храму подякував Його Високопреосвященству за участь у Богослужінні, та побажав доброго здоров’я, щоби ще багато років нести Архієрейське служіння на теренах Рівненської землі. Також священик подякував усім, хто долучився до організації престольних торжеств чи то матеріально, чи фізично, чи, навіть, морально.

Завершилося святкування престольного празника Свято-Іоанно-Богословського храму смт. Демидівка святковою трапезою.

Настоятель храму прот. Василій Іванейко.

Переглядів: 220

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *