Ювілейні святкування у Межирицькій обителі

Рівненщина завжди славилася своєю духовністю та древніми чернечими обителями. Ніколи не згасала монашеська молитва на нашій Богом береженій землі. Багато монастирів нашого краю було засновано саме іноками Києво-Печерської Лаври. Одним з таких є Свято-Троїцький Межирицький монастир.

2016 рік для цієї обителі є роком багатьох славних ювілеїв. 630 років перша згадка про с. Межиріч, 555 років побудова Свято-Троїцького храму, 150 років повернення храму православним і освячення його після перебування там католиків та 25 років відродження чернечого життя в обителі.

27 жовтня, в день пам’яті преподобного Миколи Святоши, князя Луцького, в обителі відбулися святкові торжества з нагоди низки ювілеїв. Напередодні святкову всенічну, у співслужінні намісника та братії в священному сані,  відправив намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври, вікарій Донецької єпархії, митрополит Святогірський Арсеній.

В сам день свята Божественну Літургію звершили три архієреї: Високопреосвященніший Варфоломій, митрополит Рівненський та Острозький, Високопреосвященніший Арсеній, митрополит Святогірський, та Преосвященніший Філарет, єпископ Львівський та Галицький.

Владикам співслужили намісник обителі архімандрит Феодор (Мельничук), намісники монастирів та численне духовенство різних єпархій нашої Церкви. Також за богослужінням молилися й ігумені  монастирів Рівненщини та Хмельниччини.

У молитві за мир та спокій в нашій державі з’єдналися серця вірних сходу та заходу, адже тут молилася і братія Святогірської Лаври, що на багатостраждальному Донбасі.

Після Євангельського читання з проповіддю до вірних звернувся настоятель Катеринівського храму Здолбунова протоієрей Олександр Єгоров. На запричасному слово повчання виголосив митрополит Арсеній.

– 25-ліття відродження цієї обителі як діючого монастиря… 25 років, – багато це чи мало? – звернувся владика з риторичним питанням. – Дивлячись, як судити: якщо з позиції вічності, то мало, а якщо судити по справах духовних, то хто знає, скільки тут пролито сліз покаяння, скільки тут людей очистилося від гріхів в Таїнстві Сповіді, скільки тут людей з’єдналися з Христом в Таїнстві Причастя, скільки душ ця обитель вимолила наших спочилих. Скільки тут людей зазнало молитовного розчулення і особливого відчуття спілкування з Богом під час служби, коли в них лилися сльози і не хотілось цих сліз залишати, тому, що сльози покаяння називаються святими отцями солодкими, бо омивають душу нашу від гріховної скверни і роблять її причасною Божественному світлу і Божественній благодаті –зазначив владика.

Митрополит Арсеній підкреслив, що йому дуже приємно молитися тут, у Рівненському краї, бо на Острозькій землі колись жили його благочестиві предки.

За традицією, святкування завершилося молебнем із обходженням навколо храму. Особливі подячні прохання проголосив протодиякон за намісника та братію обителі.

Владика Варфоломій привітав усіх присутніх з ювілеями, подякував архієреям за молитву та присутність на святі обителі.

– Ваші Преосвященства, ваші Преподобія, ваше Високопреподобіє, дорогий отець намісник, дорогі брати та сестри! – звернувся правлячий архієрей Рівненщини до присутніх.

– Від усієї душі вітаю всіх вас із цим славним ювілеєм, що ми сьогодні святкуємо… Ми бачимо, що ця свята обитель і надалі виконує свою головну місію – веде людей до спасіння. Ми, дорогі брати та сестри, маємо перед собою особливе завдання: прожити земне життя так, щоби угодити Богові та заслужити життя вічне…

Бажаю Вам, братія, допомоги Божої, щоб ви могли відродити цю обитель в належній красі, в якій вона повинна бути. Щоб люди, які будуть відвідувати це святе місце, бачили завжди і переконувалися, що це православна твердиня, що тут подвизаються і несуть свій послух монахи православні, котрі відстоюють Православ’я, ведуть людей до спасіння та життя вічного. Бажаю і надалі твердо стояти в Православній вірі, щоб Господь благословляв вас і землю нашу, і цю святу обитель, і народ наш на довгі та щасливі рокі життя, – підсумував владика.

Архімандрит Феодор у вітальному слові подякував усім та попросив святих молитов за братію обителі.

За матеріалами сайту Рівненської єпархії УПЦ

Переглядів: 15

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *