У селі Білогородка Дубенського району освячено новозбудований храм

15 листопада 2016 року віряни православної громади села Білогородка на Дубенщині, вочевидь, пам’ятатимуть віками. Саме у цей день митрополит Варфоломій у співслужінні численного духовенства освятив новозведений храм.

Дорогою ціною дався Божий дім для православних білогородців, та й узагалі, осінь 2014 року була сумною порою для вірян УПЦ на Рівненщині. По-рейдерськи підступно, засліплені злістю на ненавистю, представники Київського Патріархату за підтримки радикалів захоплювали православні храми. Так, 29 вересня 2014 року церква в ім’я святого апостола і євангеліста Луки у Білогородці під прикриттям псевдо-референдуму теж опинилася в руках розкольників. Та місцевий настоятель протоієрей Віталій Чайка і його паства не піддалися розпачу та відчаю, а маленькими, проте впевненими кроками йшли до своєї мети — звести новий храм. Увесь цей період богослужіння звершували в пристосованій кімнаті приватного сільського будинку хористки Марії Остапчук. Ще один вірянин, Євген Фесюк, подарував власну земельну ділянку для зведення церкви. Кошти на будівництво збирали усім селом, чимало допомогли благодійники, тому, не дивлячись на перепони зі сторони розкольників та місцевої влади, вже 8 вересня 2015 року відбулася закладка капсули і освячення фундаменту майбутньої церкви.

Через рік, 8 вересня цього року, в храмі було звершено першу Божественну Літургію.

Ще два місяці тривали оздоблювальні роботи, і 15 листопада, в день пам’яті мучеників Акиндина, Пігасія, Афонія, Елпідифора, Анемподиста, у Білогородці було освячено новий красень-храм на честь святого апостола і євангеліста Луки.

Освячення престолу та Божественну Літургію очолив Високопреосвященніший Варфоломій, митрополит Рівненський та Острозький. Владиці співслужили благочинний церков 1-го Дубенського благочиння митрофорний протоієрей Анатолій Богданов, настоятель храму протоієрей Віталій Чайка та духовенство району.

Вже традиційна молитва за мир в Україні та поміж українцями звучала у стінах цього особливого храму також по-особливому: люди плакали.

Чимало добрих слів прозвучало сьогодні і від настоятеля храму, і від отця благочинного, і від митрополита Варфоломія на адресу дружної громади Білогородки. На подячному молебні було виголошено прохання за усіх, хто долучився — чи словом, чи ділом — до появи у селі нового осердя Православ’я.

Протоієрея Віталія Чайку за ревне пастирське служіння та тверде стояння у Православній вірі було нагороджено хрестом з прикрасами. Владика Варфоломій також відзначив благодійників архієрейськими грамотами та грамотами Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Сльози радості були не тільки в парафіян, а й у настоятеля та присутнього духовенства. Парафіяни Білогородки щиро дякували архіпастирю за розділене тепло спільної молитви та святительське благословення, а милосердному Господу — за Його милість до їх багатостраждальної громади.

За матеріалами сайту Рівненської єпархії УПЦ

Переглядів: 10

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *