Митрополит Варфоломій узяв участь в урочистостях у Святогірській Лаврі

24 вересня, в день пам’яті Собору Святогірських святих, Високопреосвященніший Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький узяв участь в урочистому святковому богослужінні у Святогірській Лаврі.

Цього року урочистості з нагоди дня пам’яті Святогірських святих очолив Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський і Ізмаїльський. Разом із Його Високопреосвященством служило 14 архієреїв, а також братія Святогірської Лаври та духовенство з усіх куточків Донбасу. На урочистій службі в головному храмі Святогірської обителі були присутні близько 3 тисяч вірян.
Після закінчення святкової Літургії відбувся урочистий Хресний хід навколо Свято-Успенського собору. З молебним співом багатотисячна хода обійшла Свято-Успенський собор Лаври.

Зі словом пастирської проповіді до присутніх звернувся митрополит Святогірський Арсеній.

— Браття і сестри, подумайте, яке сьогодні свято, яка радість, утішення! І радості цієї від нас ніхто не відніме! — зокрема сказав владика. — І радість ця, за словом Божим, буде до тих пір, поки ми будемо зберігати вірність Богу і вірність канонічному Православ’ю. Не Церкву захищати треба, а Церкви треба триматися, і вона сама захистить нас від усякої неправди, від всяких негараздів, від усякого лиха. І ми сьогодні, брати і сестри, втішаємося і радіємо, що ми — Божі, що ми потрібні нашим родичам по плоті, святим угодникам Божим.
Ми сьогодні, брати і сестри, щасливі тим, що ми — православні, і значить, теж можемо стати святими і успадковувати вічність. Адже святість — це не щось складне, призначене для обраних. Святість — це сталість в добрі, це вірність і любов до Бога і до святинь, пов’язаних з Його ім’ям
.

— Дай, Боже, браття і сестри, щоб як століттями приходили люди на це місце в Святі Гори, так і ми сьогодні, в безлічі, втішені і наповнені силою і благодаттю Божою, приїхали до своїх домівок, до своїх родин, до своїх близьких, ділячись цим багатством, яким в сьогоднішній день наділяє нас Господь за молитвами преподобних отців Святогірських. Амінь!» — побажав митрополит Арсеній.

Нагадаємо, що святкові служби, присвячені отцям Святогорським, що подвизалися у Святих Горах на Дінці з XVII по XX століття, почалися в Святих Горах напередодні, 23 вересня. Щороку свято засвідченої Церквою святості преподобних святогорців проходить у Святих Горах з великим торжеством, при велелюдному зібранні архієреїв, духовенства та прочан. З упевненістю можна сказати, що день пам’яті Святогірських подвижників для обителі — ще одне її престольне свято.

За матеріалами сайту Рівненської єпархії УПЦ

Переглядів: 32

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *