З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!!!

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!!!

Всечесні отці, дорогі брати та сестри!!!

          Господня милість та любов до роду людського знову привела нас, грішних людей, до Віфлеємських ясел. Саме там, у тишині та простоті, у благоговінні та сакральності народився Спаситель світу Іісус Христос. Ми завжди з особливим трепетом чекаємо цього свята, з особливим благоговінням готуємось до зустрічі з Богом!

Святитель Іоанн Златоуст з подивом зазначав: «Чи може щось рівнятися з цим празником? Бог на землі, а людина на небі, ангели служать людям, люди спілкуються з ангелами та іншими небесними Силами. Демони тікають, смерть побита, рай відкритий, клятва знята, гріх зник, провини прогнані, істина зійшла на землю. Природа, від якої Херувими берегли рай, сьогодні з’єдналась з Богом».

Ми живемо у час, коли збереження православного віровчення стає наріжним каменем нашого духовного буття. Нівелюється віра, змінюється історія, зневажаються духовні почуття. Свято Різдва Христового зводиться виключно до традицій, без усвідомлення епохальності події, яка відбулася темної ночі у маленькій печері міста Віфлеєм. Людям легше сперечатися про дати святкування, намагатися раціонально пояснити подію Боговтілення, клеймувати ближніх, примножувати ненависть, ніж змиритися перед Господньою величчю та намагатися жити так, щоб виправдати свою віру власним життям. «Христове Різдво, властиве і перше, тобто в лоні Отця від віків, треба в мовчанні величати. Навіть нашому розуму ми не повинні дозволити, щоб досліджував це таїнство. Бо коли ще не було форми вислову, ані свідка-очевидця, ані того, хто б про це розповів, то як може розум створити собі якесь поняття? Не кажи: «Коли?», не питай: «Як?» – бо на це немає відповіді» – зі страхом розмірковував святитель Василій Великий.

Дорогі мої православні брати та сестри!!! Різдво Христове 2024 року ми зустрічаємо так само, як і попереднє тисячоліття. Нажаль, в один момент це стало «неправильно». Нажаль вірність своїй історії та традиції стала «зрадою». Проте я впевнений, що попри всі непорозуміння, несприйняття оточуючими та насмішки, кожен православний християнин, який готувався до цього величного свята – сьогодні зустрінеться з Богом і всім серцем відчує радість від цієї зустрічі. Ця радість буде не в їжі, не в шумних компаніях, не у самовпевненості… Вона буде у вдячності Богу, у відчутті Його милості, у простоті та розумінні того, що ми стали бідними пастушками, а не горделивим Іродом, який упивається злобою, та, намагаючись вбити Богомладенця, вважає, що цим служить правді.

Я щиро бажаю, щоб цьогорічні Різдвяні свята стали особливими для кожного. Щоб вони заставили нас замислитися над шляхом спасіння, та змінити наше життя у цьому напрямку. Хай Господь веде нас до Себе так, як привів і пастушків, і царів зі сходу. Від нас залишається лише знайти душевну рішучість піти за цим покликом. Давайте всі разом, тримаючись один одного, допомагаючи один одному, люблячи та інколи терплячи один одного не втратимо цей шанс.

ЗІ СВЯТОМ!!!

З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!!!

З любов’ю у Христі

прот. Василій Іванейко

благочинний Млинівського округу

Рівненської єпархії УПЦ

Переглядів: 153

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *