ПОКЛОНІННЯ СВЯТИНЯМ КИЄВА

Віруючі Православної Церкви завжди з особливою шанобливістю ставилися до паломницького подвигу. Споконвіків наші предки намагалися протягом життя відвідати великі святині Православ’я. Звичайно, технологічний прогрес значно полегшив виконання даного подвигу, проте в цьому є й хороша складова: завдяки сучасним можливостям віруючі люди мають можливість за короткий проміжок часу відвідати та вклонитися більшій кількості святинь.

10 вересня 2016 року прихожани Свято-Іоанно-Богословського храм УПЦ смт. Демидівка здійснили паломницьку подорож святинями нашої столиці – м. Києва.

Вирушили вночі, а на ранок вже були біля воріт Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Цього дня молитовно вшановується пам’ять преподобних Києво-Печерських, що в дальніх печерах спочивають, тож паломники вирішили, до початку святкового богослужіння написати записки та вклонитися мощам цих Божих угодників.

Далі – незабутня Божественна Літургія у величному Свято-Успенському храмі, котру очолив предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій у співслужінні намісника Лаври Митрополита Павла, єпископату, та прибувшого на святкування духовенства. По завершенні богослужіння прочани з Демидівки разом з усім людом пройшли хресною ходою до Лаврських печер.

Згодом вдалося вклонитися преподобним отцям у ближніх печерах, та почути розповідь екскурсовода про історію обителі і її святих. Невід’ємною частиною перебування у Лаврі вже традиційно є відвідання іконних лавок, та куштування благословенної монастирської їжі.

Надзвичайно приємним моментом для паломників стала зустріч з намісником обителі Митрополитом Вишгородським і Чорнобильським Павлом. Незважаючи на переповнений справами день, владика знайшов можливість прийняти прочан на території своєї резиденції. Його Високопреосвященство поспілкувався з людьми, висловив слова підтримки, закликав триматися Православної Церкви незважаючи ні на які диявольські перепони, та благословив усіх присутніх. На молитовну пам’ять владика вручив кожному цінні подарунки. Настоятель Свято-Іоанно-Богословського храм УПЦ смт. Демидівка прот. Василій Іванейко щиро подякував Митрополиту за вділену увагу та попросив святительських молитов за всіх прихожан храму. Згодом в автобусі було приємно чути розмови між людьми: «Та він (владика – ред) зовсім не такий, яким його показують у ЗМІ».

Отримавши благословення, прочани вирушили у Ботанічний сад до Свято-Троїцького Іонинського монастиря, де почули його історію та вклонилися місцевим святиням.

Наступним пунктом призначення став Звіринецький чоловічий монастир. Ця обитель відновлена менше десяти років тому, проте має цікаву історію до свого закриття радянською владою. Територія монастиря досить маленька, але на ній розмістилися і чудові храми і таємничі печери з останками закатованих монахів. Ця обитель стала відкриттям для паломників, адже всі побували тут вперше.

Невід’ємною частиною Київських святинь, які щодня відвідують тисячі прочан, останніми роками став Свято-Покровський Голосіївський монастир. Ця обитель стала заключною у паломницькій подорожі демидівських прихожан. Усі мали можливість приклонитися мощам преподобного Олексія Голосіївського, чудотворній іконі святителя Миколая, котра тимчасово перебувала в обителі та іншим місцевим святиням. Крім того прочани вклонилися гробниці монахині Аліпії, котра має особливу шану серед вірних УПЦ. У даному монастирі паломники також подали записки на богослужіння та відвідали іконну лавку.

Після відвідання обителі прихожани Свято-Іоанно-Богословського храм УПЦ смт. Демидівка вирушили у дорогу додому. На зворотньому шляху був і пікнік на природі, і розмови, і емоції. Проте люди везли додому найголовніше – Божу благодать, котра переповнювала віруючі серця. Тож, висловлюючи щирі слова вдячності всім, хто був задіяний у даній подорожі, хочеться побажати, щоб ця благодать максимально довго живила наші душі та спонукала жити по-християнськи, беручи приклад з тих святих, до яких мали можливість молитовно звернутися під час поїздки. І, звичайно, хочеться вірити, що древня православна традиція паломництва по святих місцях стане невід’ємною частиною життя громади Свято-Іоанно-Богословського храму.

Настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму УПЦ

прот. Василій Іванейко

Переглядів: 211

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *