ПАЛОМНИЦТВО ДО МЕЖИРИЦЬКОЇ ОБИТЕЛІ

У день свята Первоверховних апостолів Петра і Павла, милістю Божою та з благословіння настоятеля прот. Анатолія Синиці, прихожани храму на честь Різдва Богородиці села Смордва вирушили у паломницьку поїздку до древньої святині Рівненщини – Свято-Троїцького Межирицького чоловічого монастиря. 12 липня у монастирі престольний празник, адже на честь Первоверховних апостолів освячений один із престолів собору. Нелегкі випробування випали на долю цієї святої обителі. Монастир і розквітав, і переживав занепад, та, всупереч усьому, виживав і оновлювався. Сьогодні спішать до нього численні паломники, шукаючи спасіння душі.

Богослужіння очолив єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії, у співслужінні духовенства монастиря, та гостей обителі у священному сані. Хор братії прикрасив Богослужіння своїм співом. Напевно кожен  відчув на собі благодать під час перебування у цьому святому місці. Кожен з нас мав унікальну можливість ознайомитися з самобутньою культурою православних волинян, їх стояння у православній вірі, а також милуватися красою монастирського ансамблю. Тут з любов᾿ю облаштована вся територія, яка постійно прикрашається дбайливими руками ченців.

Насельники обителі живуть у відповідності з віковими традиціями православного чернецтва. Основою монастирського життя є піст і молитва, скріплені святим послухом. Несучи подвиг, братія молиться за святу обитель, за живих і померлих, за весь світ. Їх молитвами і працею, пожертвами парафіян і гостей Свято-Троїцький монастир поступово відроджується і набуває своєї давньої краси і могутності доби князів Острозьких.

Свято-Троїцький монастир-фортеця у селі Межиріч був зведений упродовж XV – XVІІ ст. як оборонний комплекс у передмісті Острога. Хоча про початок монашества в Межирицькому монастирі, який був заснований монахами Києво-Печерської Лаври, вперше згадується після 1240 року в літописі. Точна дата заснування монастиря достеменно невідома. Історія цієї обителі насичена бурхливими подіями і тісно пов’язана зі славетним родом князів Острозьких. У своєму архітектурному вирішенні монастирський комплекс схожий на замок. Він вражає симетричністю своїх будівель, а також – неповторним і гармонійним поєднанням давньоруського стилю, готики, ренесансу і бароко. До складу його ансамблю належать: храм Пресвятої Трійці, келії монахів, в’їзна вежа з дзвіницею та південно-східний корпус. У центрі ансамблю височіє церква Святої Трійці.

Головною святинею монастиря є старовинна ікона Божої Матері XIV ст. – «Життєподательниця» або «Межиріцька Богородиця». Її подарував Вселенський Патріарх князю Костянтину Острозькому за захист православної віри. І дотепер до цього древнього Чудотворного образу не припиняється потік вірян, які прагнуть поклонитися іконі Богородиці та попросити допомоги і заступництва. З благоговінням, вдячністю, і проханнями підходили наші паломники до цього древнього образу. Мабуть у кожного в серці була вдячність Небесній Цариці і Заступниці, за таку чудову можливість перебування у Межиріцькому монастирі. Кожен повертався додому в піднесеному настрої і з надією побувати тут знову.

Ольга Синиця

 

Переглядів: 124

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *