ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВ’Я НА РІВНЕНЩИНІ

Молитовне єднання у вірі, радість від спільного свята та відчуття єдиної православної родини, — так коротко можна охарактеризувати кількатисячний хресний хід, що відбувся у Рівному 8 березня, у день Торжества Православ’я.

Цьогоріч участь у хресній ході взяли і священики та миряни Млинівського благочиння УПЦ.

Щорічний хресний хід у першу неділю Великого посту – подія для православних рівнян важлива і очікувана: пройти вулицями обласного центру збираються віряни з усього міста та області. Цьогоріч помолитися разом приїхали гості з сусідніх єпархій.

Уже традиційно, хресний хід вирушив від кафедрального Свято-Воскресенського собору до Свято-Георгіївського подвор’я Свято-Миколаївського жіночого монастиря. Урочисту ходу очолив вікарій Рівненської єпархії, Преосвященніший Пимен, єпископ Дубенський.

На початку колони, за хрестом і хоругвами, несли храмові ікони із усіх церков міста Рівного та монастирів єпархії.

На території Свято-Георгіївського подвор’я, під відкритим небом, відбувся урочистий молебень Торжества Православ’я.

«Кто Бог велий, яко Бог наш…» – десь аж у піднебессі, здавалося, лунав голос архієрейського протодиякона Василія Дворака, сповіщаючи усім про істинність православної віри, що торжествує в усі часи.

Сьогодні близько 3 кілометрів із щирою молитвою на устах подолали численні віряни та духовенство. Серед учасників велелюдної хресної ходи – молодь, люди похилого віку, дітки.

На завершення до присутніх звернувся правлячий архієрей Високопреосвященіший Варфоломій, митрополит Рівненський і Острозький. Ахіпастир закликав ввірених йому чад берегти Православну віру, бути вірними дітьми свого небесного Отця.

Єпископ Пимен подякував усім за молитви та попросив пам’ятати про таїнство Хрещення, яке прийняли в ім’я Святої Трійці та маємо принести у свідчення своєї вірності Триєдиному Богу.

Духовний зміст свята Торжество Православ’я набагато ширший порівняно з його догматично-богословським характером. Його сучасні реалії у наступному: підсумувати початок Великого посту, коли віруюча людина справді намагається жити так як повинен жити християн, у максимально можливій для себе мірі. У першу чергу, це намагатися більше молитися, відвідувати церковні богослужіння, зокрема Великий покаянний канон Андрія Критського. Усі ці зусилля – це торжество особистого життя у Христі. В цьому акцент свята, а не його догматичне визначення.

За матеріалами сайту Рівненської єпархії УПЦ

Переглядів: 164

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *